Fri, 28.06.2013

Živa dvorišča Maribora – v sklopu  programa Festivala Lent je tudi letos »Mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica« organiziral bogati kulturni  program pod naslovom »Živa dvorišča«....

Fri, 29.03.2013

fff

Izlet članov po Štajerski in Koroški: Oberwölz-Neumarkt/Europahaus-Gurk

Slovenian

Društvo ob koncu šolskega leta za člane, ki obiskujejo tečaje nemškega jezika, organizira izlet.Vedno obiščemo kraje v Avstriji, da lahko naši člani tudi praktično preizkusijo, koliko nemškega jezika so se med letom naučili. Tokrat smo obiskali štajersko mesto Oberwölz in trg Neumarkt ter znani romarski kraj Krk/Gurk na Koroškem.

Iz Maribora smo se zgodaj zjutraj po avtocesti odpeljali z malim avtobusom prevozništva Branka Damiša (ki je lastnik in hkrati šofer) skozi Gradec in nato zavili proti dolini okraja Murau ter prispeli v, med planinami  »Wölzer Tauern« vgnezdeno, najmanjše avstrijsko mestece Oberwölz, ki je nastalo v 13. stoletju in že leta 1305 postalo mesto. Na glavnem trgu nas je pričakala Christa Hofmeister,»Castelanin« na gradu Forchtenstein v Neumarktu in župan Oberwölza Günther Bischof ter nam zaželela dobrodošlico. Prijazna vodička nam je nato povedala zgodovino mesteca in popeljala na ogled mestnih znamenitosti. Za tem smo si ogledali znameniti »Avstrijski muzej pihalnih instrumentov« (Österreichisches Blasmusikmuseum) kjer so na ogled instrumenti iz 19. in 20. stoletja, od lesenih do najnovejših pihalnih instrumentov in nato še etnografski muzej.

Christa Hofmeister, upraviteljica na gradu, nas je nato pospremila v Neumarkt na grad Forchtenstein kjer je sedež »Evropskega federalističnega gibanja« (Europäische federalistische Bewegung«.  Grad je danes »Evropska hiša« (Europahaus) in je znan kot dom in celica idej evropske miselnosti. Na gradu se vsako leto zvrstijo številni seminarji, srečanja ter poletni tabori »Evropske mladine«. Že dolga leta ga vodi požrtvovalni Max Wratschko, njegova desna roka pa je Christa Hofmeister.

Christa nam je najprej razkazala grad in opisala njegovo zgodovino, zahtevno obnovo in vzdrževanje ter sedanjo dejavnost v njem. Občudovali smo grad, dejavnost v njem in prečudovit razgled na mestece Neumarkt/Stmk in na planine, ki obdajajo  dolino in obisk zaključili s kosilom, ki nam ga je s pomočjo sodelavk/prostovoljk pripravila Christa.

Pot nas je nato vodila skozi ozko dolino proti Koroški na Krško polje(Gurktal) do znamenite romarske cerkve »Eme Krške« v Krku (Gurk). Najprej smo si ogledali to znamenito romarsko cerkev in s pomočjo vodičke spoznali življenje svetnice »Eme Krške« (Heilige Hemma) ter si ogledali  kripto v kateri svetnica počiva.

Sledil je ogled muzeja pregnancev, ki je bil ustanovljen leta 1998 in je kraj spomina na številne po drugi svetovni vojni pobite in s svojih ognjišč pregnane Nemce. V muzeju so razstavljeni eksponati, ki spominjajo na staro domovino in nekdanje domove pregnanih.

Sledil je zabavni del našega izleta. Obiskali smo park palčkov v Krku(Gurk). Tukaj imajo palčki svoj raj. Med drevjem, rožami,  ribniki in malo železnico, mali pisani možiclji sestankujejo, se družijo s Sneguljčico, lovijo ribe, se družijo z žabami ali meditirajo med rožami. Če je lastnik »Parka palčkov« doma in je dobre volje, vas popelje še z miniaturno železnico med palčki po parku.

Domov v Maribor smo se vrnili v večernih urah. Da smo imeli lep dan pričajo fotografije, ki jih najdete kot prilogo tej strani.

Kategorija:
Datum: