Novice

Pet, 28.06.2013

Živa dvorišča Maribora – v sklopu  programa Festivala Lent je tudi letos »Mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica« organiziral bogati kulturni  program pod naslovom »Živa dvorišča«....

Pet, 29.03.2013

Društvo ob koncu šolskega leta za člane, ki obiskujejo tečaje nemškega jezika, organizira izlet.Vedno obiščemo kraje v Avstriji, da lahko naši člani tudi praktično preizkusijo, koliko nemškega...

fff

Komorni zbor Hugo Wolf

Ustanovitev komornega zbora »Hugo Wolf«, Maribor, marec 2010

13. marca je minilo 150 let, ko se je v Slovenj Gradcu, tedaj Windischgrazu rodil Hugo Wolf, eden največjih skladateljev pozne romantike. Ves glasbeni svet se bo spomnil te obletnice, mi pa imamo še poseben razlog, da je ne smemo pozabiti. Kot vsi veste in je zapisano tudi na spominski plošči v Mladinski ulici, je Hugo Wolf leta 1873 prišel v Maribor, kjer je obiskoval srednjo šolo in se tukaj predvsem posvečal študiju glasbe. Tukaj je tudi začel skladati, saj iz aprila 1875 datirata njegova Klavirska sonata op.1. in Variacije op.2. Jeseni tega leta se je preselil na Dunaj.

afdfadsfsad

asdfasdfasdf

asdfasdf

asdf

Kulturno društvo nemško govorečih žena "Mostovi" si je med temeljne naloge zapisalo, da bo skrbelo za sožitje slovenske in nemške kulture, ki sta se v Mariboru stoletja ustvarjalno prepletali, v nesrečnih trenutkih zgodovine pa žal tudi izključevali. Želimo pokazati, da je bilo naše mesto enako multikulturno, kot večina pomembnih srednje-evropskih mest in da si delamo veliko škodo, ker to pozabljamo ali celo namerno zanikamo. Maribor kot Evropska prestolnica kulture 2012 bo izjemna priložnost, da to popravimo.

Naj vas spomnim, da smo v preteklih dveh letih vrnili na naše koncertne odre odličnega skladatelja in pomembnega organizatorja evropskega glasbenega dogajanja Eduarda Lannoya, viltuškega barona. Letos bomo na podoben način predstavili Roberta Stolza, ki je svojo svetovno glasbeno kariero začel v Mariboru. Marjana Lipovškova nam je pred časom odkrila eno najslavnejših mezzosopranistk 19. stoletja, Mariborčanko Amalijo Schneeweiss.

Med take velike kulturne ustvarjalce, ki so izšli iz našega prostora in poosebljajo povezovalno vlogo kulture, spada tudi Hugo Wolf. Naše društvo se mu želi posebej posvetiti, zato smo se odločili za ustanovitev komornega zbora z njegovim imenom. Pri tem se opiramo na res bogato zborovsko tradicijo našega mesta, ki ima tako slovenske kot nemške korenine. In imeli smo srečo, da smo za umetniško vodenje pridobili mag. Aleša Marčiča, ki je odličen poznavalec Wolfa in si je na naših zborovskih odrih že ustvaril ugled z znano vokalno skupino Liguster. Mag.Aleš Marčič je tudi znan mariborski glasbenik in glasbeni pedagog.

Za naše društvo je ustanovitev zbora velik organizacijski zalogaj. Pričakujemo podporo in pozitiven odziv kulturne politike, še posebej pa mariborske publike, ki se dobro spozna na zborovsko glasbo. In upam, da se bomo kar hitro predstavili tudi na koncertnih odrih.

Slovenščina