Novice

Pet, 28.06.2013

Živa dvorišča Maribora – v sklopu  programa Festivala Lent je tudi letos »Mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica« organiziral bogati kulturni  program pod naslovom »Živa dvorišča«....

Pet, 29.03.2013

Društvo ob koncu šolskega leta za člane, ki obiskujejo tečaje nemškega jezika, organizira izlet.Vedno obiščemo kraje v Avstriji, da lahko naši člani tudi praktično preizkusijo, koliko nemškega...

fff

Program društva

Naše druženje na tečaju risanja

S tečajem risanja smo pričeli 18. oktobra 2007. Vpisalo se je 8 članov našega društva. Večina tečajnikov ni imela čopiča v rokah že vse od svojega otroštva. Zato smo začeli pri osnovah risbe, spoznavanju barv, papirja, čopičev in ostalega pribora.

Risali smo v gvaš tehniki, ki je zelo prijazna in preprosta za začetnike, istočasno pa zaradi pastelnih barv tudi večini všečna. Pričeli smo s preprostimi potezami in motivi. Naša začetna krajina je korak za korakom pridobivala na barvitosti, globini in perspektivi. Risali smo tudi cvetje, tihožitja in izdelovali priložnostne voščilnice. Utrjevali smo risbe s svinčnikom ter za čiste poteze risali krokije. Za sproščanje domišljije in pogumne poteze s čopičem, smo se preizkusili tudi v abstrakciji. Ko je bilo vreme primerno, smo ustvarjali v naravi in risali motive »v živo«. Najpogumnejši so se že preizkusili s platnom na slikarskem stojalu.

V začetku je bilo potrebne nekaj vzpodbude s čopičem, da smo pregnali negotovost. Sedaj je v slikah že zaznati osebni stil vsakega posameznika, kar je zelo dobrodošlo. Vsi so zelo, zelo ustvarjalni, prizadevni in polni energije. Verjamem, da so vsi skupaj in vsak posebej dosegli svoja pričakovanja.

7. junija 2008 smo v prostorih društva že pripravili prvo razstavo slik, ki so nastale do marca, to je v dvajsetih tečajih risanja. Zajemala je le naše začetne motive krajin in cvetja, saj vsega ni bilo mogoče razstaviti. 
Razstavljali so: Ljuba DOLINŠEK, Veronika HARING, Marjana HABJANIČ-JERČIČ, Jožica HLADIN, Erika MEDUN, Ana NIKOLIČ, Ana-Marija PUŠNIK in Vinko WEILAND.

Ves trud je bil poplačan že na dan odprtja razstave, saj je prišlo veliko ljudi, ki so si slike z zanimanjem ogledovali. Bilo je zelo prijetno, saj je naše druženje trajalo dolgo.

Lepo je, da z nami ustvarja tudi naša predsednica društva. Gre ji zahvala, da smo imeli vse materialne možnosti za izvedbo in postavitev razstave.

Tečaj risanja smo zaključili 10. julija 2008. Nastalo je še veliko lepih risbic, ki si zaslužijo še kakšne razstave. Zagotovo bo naše ustvarjanje še trajalo, kajti še veliko je motivov, izzivov in tehnik risanja, ki jih še želimo skupaj spoznati.

Vesela sem zaupanja in dejstva, da lahko pomagam po svojih zmožnostih. Ponosna sem na naše ustvarjalce in njihove stvaritve. Prepričana sem, da se jih ne bi sramovali niti »čisto ta pravi« slikarji!

Vsakdo skriva v sebi kanček umetniške duše, le najti jo je treba in z nekaj volje spraviti na plan. Vabljeni, pridružite se nam!

Cvetka VIDMAR

Slovenščina